Bu Kış Soğuk Algınlığından Korunmak için 5 Etkili Yöntem
Bu kış, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu hastalıklarından korunmak için denenmiş ve doğru beş stratejiyi burada bulabilirsiniz.
Genellikle hapşırma, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan soğuk algınlığı en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır. Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, akciğer hastalığı, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları bulunan kişilerde daha ağır seyreden bu rahatsızlığa karşı vücut direncini artıracak önlemler alınabilir. Peki pandemiyle karşı karşıya olduğumuz bu süre zarfında, kovid-19 ile de karıştırılabilen soğuk algınlığı için hangi önlemleri almalıyız?
Sonbaharın gelmesiyle görülme seyri daha da artan soğuk algınlığı doğal ve bitkisel yöntemlerle kısa süre içerisinde atlatılabilir. Aynı zamanda günlük yaşamda yapılacak ufak değişiklikler, bu hastalığa neden olan virüsten korunmayı sağlamaktadır. Bu sayede genç yaşlı fark etmeksizin hastalık oluşumu en aza indirilebilmektedir. Ayrıca hastalığa yakalanmadan önce önlem almak vücudun virüslere karşı direnç geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu amaçla en sık tavsiye edilen 5 yöntem ise şu şekildedir:
1) Maske Kullanımı
Son dönemlerde yapılan çalışmalar maske kullanımının soğuk algınlığı ve virüs gibi hastalıklardan korunma olasılığını artırdığını gösterdi. Asya ülkelerinin bazılarında geçmiş dönemlerde yaygın olarak uygulanan maske kullanımı, pandemi etkisiyle günümüzde tüm dünya tarafından uygulanır hale gelmiştir. Özellikle toplu taşıma araçlarında, iş yerinde ve/veya okulda virüslerden korunmak için maske takmak etkili olacaktır. Yaşlıların ve çocukların bu konuda daha da hassas davranmaları önemlidir.
2) Doğal Beslenme
Beslenme alışkanlıkları vücut direncinin gelişimini etkiler. Bu nedenle sağlıklı ve doğal gıdalar tüketmeye dikkat edilmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli; cips, bisküvi, fast food vb. gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Beslenme programı içerisinde zencefil, sarımsak, soğan, bal, ıhlamur, tarçın, tavuk suyu gibi faydalı gıdalar olmalıdır.
Özellikle bal ve limon suyu ile hazırlanan bal kürü, soğuk algınlığı belirtilerinin hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlar. Bunun için bir çay kaşığı balın içine birkaç damla limon suyu eklenir ve bu karışım gün içerisinde birkaç kez tüketilebilir. Alternatif olarak bal, sarımsak, limon suyu ve kırmızı biberi karıştırarak sarımsak kürü de hazırlanabilir. Bir diş sarımsak, yarım limonun suyu, bir tatlı kaşığı bal ve isteğe bağlı miktarda kırmızı biber karışımı hazırlamak için yeterli olacaktır.
3) Hijyene Önem Verin
Hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biri hijyene ve temizliğe dikkat etmektir. Virüsler yüzeylerde uzun süre yaşayabilme özelliğine sahip olduğundan, sık temas edilen yerleri düzenli olarak temizlemekte fayda vardır. Yüzey teması, hapşırma gibi durumlar hastalığın daha hızlı yayılmasına neden olur. Bu nedenle tırabzanlar ve kapı kolları gibi sık dokunulan yerleri düzenli olarak silmek soğuk algınlığından korunma ihtimalini daha da artıracaktır.
Temizlik için her seferinde bir kova su, deterjan, bez gibi malzemeler hazırlamak yerine antibakteriyel bir mendil kullanmak işe yarayacaktır. Böylece evdeki yüzeyler mikropsuz hale gelecek, her zaman temiz ve hijyenik kalacaktır.
4) Kalabalıklardan Uzak Durun
Kış aylarında kalabalık ortamlarda kalmak hastalıkların hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur. Bunu önlemek adına diğer insanlarla araya belirli bir mesafe konulmalıdır. Dışarıda yapılacak aktivitelerde sakin ortamları seçmek hem rahatlık sağlayacak hem de hastalıkla karşılaşma oranını en aza indirecektir.
5) Egzersizi İhmal Etmeyin
Soğuk algınlığı riskine karşı egzersiz yapmak vücut direncini güçlendirecek ve kişiyi daha sağlıklı hale getirecektir. Okul, iş fark etmeksizin her yere mümkün olduğunca yürüyerek gidilmeli, özellikle güneşli havalarda tempolu ve en az yarım saat olacak şekilde yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede güneşten D vitamini de alınmış olacaktır.
Günde 1-2 kilometre sabah yürüyüşü yapmak da hem sağlıklı hem de enerjik olmayı sağlar. Ayrıca yürüme sırasında doğru nefes alıp vermeye dikkat edilmeli, karnı şişirerek karın solunumu yapılmalıdır. Çünkü akciğer solunumu yapmak kişinin psikolojik olarak rahatlamasını engellemektedir.
Her ne kadar çeşitli korunma yöntemlerinden bahsetsekse neticede “Hastalık bu, ne zaman çıkacağı belli olmaz.” denilir. Tüm önlemlere rağmen hasta olmanız durumunda gerekli sağlık desteğini alabilmek için özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünlerimizi inceleyin :)